Hei, Me muutetaan!

Sivulle on kerätty hyödyllistä tietoa, sanastoa ja linkkejä!

9 vinkkiä stressittömään muuttoon:

1. Vuokraa sovinnolla muovisia, tukevia muuttolaatikoita, joita voi pinota kätevästi päällekkäin. Vuokraa tai lainaa kaverilta muuttoauto ajoissa.

2. Tarkista ajoissa kaikki sopimukset, kuten sähkösopimus.

3. Tarkista kotivakuutus ja ilmoita uusi osoitteesi ja tiedot uudesta asunnostasi vakuutusyhtiöön.

4. Pakkaa tavarasi järjestelmällisesti. Merkitse laatikoihin, mitä ne sisältävät. Muutto on oiva tilaisuus käydä omaisuus läpi ja luopua turhasta tavarasta.

5. Tarkista, että työkalupakissasi on muuttopäivää varten ainakin vasara, ruuvimeisseli, veitsi, porakone, mutterit, naulat, sakset ja maalarinteippiä.

6. Tee osoitteenmuutos maistraattiin tai postiin kaksi viikkoa ennen muuttoa. Ilmoita uusi osoitteesi pankkiin, kirjastoon, tilaamiisi lehtiin, työnantajille ja tuttaville.

7. Siivoa uusi asunto ja suojaa helposti naarmuuntuvat pinnat ennen kuin alat kantaa tavaroita sisään. Muista viedä uuteen asuntoon rulla WC-paperia, ettei sitä tarvitse etsiä muuttolaatikoista, kun luonto yllättäen kutsuu.

8. Samaten vanha asunto on helpointa siivota vasta sitten, kun tavarat on viety. Luovuta avaimet isännöitsijälle tai uudelle asukkaalle.

9. Muista syödä! Valmista helpot muuttoeväät valmiiksi kylmälaukkuun ja pakkaa sinne myös ruokailuvälineet.

Lähde: Fortum

Alta löydät muutamia linkkejä, joiden kautta pääset helposti ja nopeasti tekemään tarvittavia muutoksia!

Posti tarjoaa sinulle tarpeisiisi sopivat palvelut postin jakelun hallintaan. Tekemällä muuttoilmoituksen riittävän ajoissa varmistat tärkeimpienkin postien saapumisen perille. Halutessasi posti saavuttaa sinut myös lomallasi. Tarjolla on myös palveluita mikäli haluat siirtää postilaatikkosi lähemmäksi kotiasi tai mökkiäsi.

POSTIN MUUTTOILMOITUS>>

...................................................................................................................................................

Lappeenrannan energia OY

Asiakaspalvelu:020 690 505

asiakaspalvelu@lappeenrannanenergia.fi
asiakaspalvelun aukioloajat ma-pe 8-16


SÄHKÖSOPIMUS>>

..................................................................................................................................................

Eteä-Karjalan jätehuolto Oy


YHTEYSTIEDOT>>

Huom! Ensiasunnon ostaja

Mikäli olet täyttänyt 18 vuotta, mutta olet vielä alle 40-vuotias et ole vielä omistanut 50% tai suurempaa osuutta asunnosta tai asuinrakennuksesta ostat asunnosta vähintään puolet ja muutat siihen puolen vuoden kuluessa kaupoista et joudu maksamaan asunnosta lainkaan varainsiirtoveroa.

Voit saada ensiasunnon ostoa varten ottamasi lainan koroista verotuksessa tavallista suuremman vähennyksen. Jos sinulla ei pääomatuloja ole, osa asuntolainan koroista vähennetään ansiotulojen veroista. Ensiasunnon lainan koroista saa vähentää 30 % eli 2 prosenttiyksikköä enemmän, kuin muun asuntolainan koroista.

Varainsiirtovero

Varainsiirtoverotuksen muutoksen 1.3.2013 myötä, varainsiirtovero on 2 % asunto-osakeyhtiön ja 4% kiinteistön myyntihinnasta. Veron maksaa ostaja. Vero maksetaan asunnon velattomasta hinnasta, vaikka velkaa ei maksettaisikaan pois kaupanteon yhteydessä. Varainsiirtovero maksetaan omistusosuuden suhteessa kauppahinnasta. 

Kaupantekohetkellä 18 vuotta täyttänyt alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja ei joudu maksamaan varainsiirtoveroa, mikäli ostaa vähintään puolet kiinteistöstä ja sillä olevasta tai sille rakennettavasta rakennuksesta tai asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista tai osuuksista omaan käyttöönsä.

Ostajalla ei ole oikeutta ensiasunnon verovapauteen, jos hän on vuonna 1990 tai sen jälkeen omistanut vähintään puolet vakituisena asuntona käytettäväksi tarkoitetusta asuinrakennuksesta tai tällaisen asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista tai osuuksista.

Välittäjäkaupassa Asunto-osakeyhtiön osakkeita ostettaessa varainsiirtovero maksetaan kaupantekotilaisuudessa kokonaisuudessaan, vaikka koko kauppahintaa ei kaupantekotilaisuudessa maksettaisikaan.

Uudiskohteen kaupassa varainsiirtovero tulee suorittaa kahden ja kiinteistön kaupassa kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta. Kiinteistön lainhuudon voi saada vasta veron suoritettuaan. Kiinteistön kaupassa ohjeet varainsiirtoveron maksuun antaa kaupanvahvistaja kaupantekotilaisuudessa.

Maksuehdot ja vakuudet

Mikäli kaupantekotilaisuudessa ei makseta koko kauppahintaa, tulee vakuudet järjestää sen mukaan siirtyykö omistusoikeus ostajalle kaupantekotilaisuudessa vai ei. Silloin, kun omistusoikeus siirtyy ostajalle kaupanteossa, tulee omistajan saada vakuus maksamattomalle kauppahinnalle. Vastaavasti, jos omistusoikeus ei siirry, tulee ostajan saada vakuus jo maksamalleen kauppahinnalle. Vakuudet voivat olla asuntokaupassa jälkipantteja, mutta enenevässä määrin myös pankkien säilytyssitoumuksia käytetään turvaamaan osapuolten edut.